Ik kwam bij een man die zich goed voorbereid had op ons gesprek. Hij had een hele lijst tekst geprint, met daarop de omschrijving van de vrouw die hij zocht.

Ze moest niet langer zijn dan 1.70, niet zwaarder dan 63kg. Ze moest minimaal 5 en maximaal 10 jaar jonger zijn dan hij, en zeer sportief. Ze moest een natural beauty zijn, met bruine haren, niet te lang en niet te kort, en geen make up dragen, maar wel altijd een beauty. Ze moest zich stijlvol doch sportief kleden. Ze moest een van OSM zijn – iemand die bij hem naar het toilet vroeg, of waar de koelkast stond – werd direct af geserveerd. Wel haar eigen carrière (gehad) hebben, en financieel onafhankelijk, maar genoeg tijd om veel bij hem te zijn. Ze mocht geen ex-man hebben, want dat was gedoe. Een weduwe dus. Verhuizen was voor hem geen optie, dit huis had hij zo lang bewoond, hier ging hij echt niet meer weg.

Deze man en ik zijn dus niet samen gaan werken. Een partner zoeken is niet een kwestie van een boodschappenlijst overhandigen en zeggen ‘’dit is wat ik wil’’.

Zeker, het begint ook met bedenken wat nou voor jou belangrijk is in een nieuwe partner. Dit helpt om je prioriteiten op orde te krijgen, en als je jezelf een beetje kent, weet je ook wat écht essentieel is voor je en wat ‘’nice to have’’ is.

Maar tussen zoeken en vinden ligt een wereld. Vinden is open staan voor de verrassende andere dingen van iemand, de leuke, gekke, rare en prettige eigenschappen die je niet van te voren kon bedenken – maar waarvan je allengs merkt dat je er van geniet, en dat ze je blij maken. En wie weet vind je dan wél je nieuwe liefde.