Op 21 januari 2023 verscheen in de Volkskrant een interview met Stephanie Cacioppo, neurowetenschapper die o.a. onderzoekt welke meetbare gevolgen liefde en verliefdheid hebben in het menselijk brein. En dat is verrassend. Hieronder enkele alineas uit het interview. De hele tekst lees je hier.

….
U maakte hersenscans van verliefde studenten. Wat was daarop te zien?

‘Mijn verwachting was dat liefde vooral het emotionele deel van het brein zou triggeren. Dat zagen we ook gebeuren. Een gebied dat bijvoorbeeld heel actief wordt is de area tegmentalis ventralis, een hartvormig gebied in de hersenen waar dopamine in het beloningscircuit wordt gepompt. Dat geeft een gevoel van blijdschap en euforie. Daarom kunnen we vaak niet stoppen met glimlachen als we verliefd zijn.

‘Maar ik ontdekte dat ook andere gebieden van de hersenen actief worden die normaal gesproken meer worden geassocieerd met kennis. De gyrus angularis bijvoorbeeld, dat zijn twee gebieden boven je oren, is hyperactief bij verliefde mensen. Dat deel van de hersenen wordt geassocieerd met conceptueel denken, met ons vermogen om metaforen te bedenken en met creativiteit. Dat is interessant, omdat het suggereert dat liefde meer is dan een basisemotie, het is een manier van denken. Ik denk dat we de liefde kunnen zien als een keuze, een intentie.’

….

‘Ik wist uit mijn eigen onderzoek dat liefde voor een sport of een andere hobby een vergelijkbare reactie in de hersenen teweegbrengt als romantische liefde, maar van een andere intensiteit. Liefde is een biologische noodzaak, maar het hoeft niet de liefde te zijn voor een levend wezen dat nu bij je is. Je kunt ook liefde voelen voor de natuur, of voor een hobby. Je kunt helemaal gek zijn van hardlopen en daar alles over willen weten. Dat werkt ook voor je brein.

‘Daarom zie ik liefde als een keuze. Natuurlijk: het is iets dat ons overkomt. Maar je kunt je geest trainen om het positieve te zien. Je brein is een sociaal orgaan, je kunt je verbonden voelen met anderen. Je kunt liefde voelen voor van alles en dat helpt.’

Haar boek ‘’Gemaakt voor de liefde’’ verschijnt eind Januari 2023 in het Nederlands